Loading color scheme

Honours Challenge

Honours Challenge

De Honours challnege is een 'Expertchallenge'. In deze challenge is het de bedoeling dat je als student op verkenning gaat naar een uitdagend onderwerp waarmee je een bijdrage kunt leveren aan de verandere samenleving. In de onderstaande tekst lees je 'mijn' verhaal over de challenge die ik ben aangegaan. 

Voor deze challenge ben ik vrij snel in contact gekomen met de Eredivisie CV. Via het onderwerp van mijn scriptie 'Making Social Impact', heb ik een interview afgenomen samen met Stefan Mekking (sc Heerenveen) bij Aukje Geubbels van de Eredivisie CV. Tijdens dit interview kwam naar voren dat er vanuit verschillende Eredivisie clubs behoefte is aan meer begeleiding bij het onderwerp van impact monitoring en het gebruik maken van Upshot. Omdat ik met het voorstel kwam voor een handleiding voor het impact monitoren, werd gelijk de vraag gesteld of we zouden willen helpen met het ontwikkelen van een impact handleiding. Het antwoord hierop was zeker een JA. Dit bood namelijk een mooie connectie met het onderwerp van mijn afstuderen en was daarnaast iets waar ik mij in de komende periode in verder kon verdiepen. Daarnaast is het natuurlijk een gave opdracht, en een kans om samen te werken met de Eredivisie. Zo werd besloten om samen met sc Heerenveen te gaan samenwerken om een impact handleiding te ontwerpen. 

Via verschillende gesprekken en contactmomenten (met name email) verdeelden we de onderwerpen en gingen we bezig met de opzet van het document. De startfase duurde echter langer dan geweest, doordat onze agenda's behoorlijk langs elkaar heen liepen en we niet echt een goede opzet konden maken. Na veel email contact kregen we het gezamenlijk toch voor elkaar om een start te maken en punten te verdelen. Zo verdeelden we de onderwerpen op basis van de kennis die in huis was. Verder in het proces kwamen we tot de conclusie dat er nog bepaalde onderwerpen misten, die ik uiteindleijk oppakkte omdat FC Groningen hier het verste mee was in verhouding tot sc Heerenveen, en de Eredivisie deze punten niet kon behandelen ivm hun overkoepelende rol. In de periode daarna ben ik nog vaak met Aukje en Jan-Willem van der Roest (Universiteit van Utrecht) in contact geweest. Dit is onder andere in connectie met de punchcard labs die ik heb gevolgd, de 2 EFDN congressen waar ik bij aanwezig ben geweest en de punten uit mijn afstudeeronderzoek. Zo is er een mooie connectie ontstaan met mijn afstudeeronderzoek, maar ook juist een losstaand onderzoek/project wat ik door Honours heb kunnen aanpakken. 

Momenteel (juni 2023) is de handleiding in concept helemaal klaar. 'In concept' betekent in dit geval eigenlijk dat de handleiding momenteel door diverse clubs (RKC Waalwijk, sc Heerenveen, FC Groningen) getest wordt, waarna na een testperiode van 2 maanden straks de laatste verbeterpunten worden toegevoegd. In september is de handleiding dan helemaal klaar voor gebruik en kunnen er ook fysieke exemplaren worden gemaakt. Hieronder is een voorbeeld te zien van de voorkant van de handleiding. De opmaak is in concept ook klaar, maar er gaat in de komende periode nog een designer van de Eredivisie overheen om alles in dezelfde stijl te krijgen. Dit zal resulteren in een mooie eindversie, waar de laatste fouten etc ook zijn uitgehaald. 

Handleiding_Upshot.jpeg

Het delen van mijn kennis binnen dit Honours lab en binnen de Honours community is op verschillende momenten gebeurd. Zo heb ik tijdens de honours reis naar Schiermonnikoog mijn verhaal gedeeld met een aantal studenten. Daarnaast ben ik uitgekozen voor 'Project of the Year' en heb ik mijn verhaal kunnen vertellen tijdens het Festival van het Talent. Daarnaast hoop ik dat andere clubs met deze handleiding worden geïnspireerd om zich te ontwikkelen op het gebied van impact monitoren. Ik voel dat dit onderwerp mij steeds meer ligt, en dat ik soort van 'kennisexpert' op dit gebied ben geworden door het jaar heen. Het bewijs hiervan ligt met name in het feit dat ik voor impact monitoring verantwoordelijk ben bij FC Groningen. Daarnaast heb ik samen met Simon Cageling een presentatie mogen geven op het WCSF (World Congress Science and Football) en ben ik uitgenodigd om op 15 juni naar een bijeenkomst over impact monitoren bij Kenniscentrum sport en bewegen te gaan om mee te denken over dit onderwerp samen met een aantal andere professionals. 

Sustainable Development Goal

Het sustainable development goal wat het beste past bij mijn honours challenge, is SDG 17. Dit heeft met name de reden dat we er binnen MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) steeds vaker achterkomen dat er zo veel ontwikkelingen zijn, dat samenwerken vaak hele goede en mooie uitkomsten heeft. In plaats van zelf het wiel opnieuw uit te vinden, kunnen we op deze manier juist kennis delen en andere helpen met groeien. Zo is FC Groningen zelf al redelijk ver met het impact monitoren, maar via deze handleiding kunnen andere clubs die hier nog niet zo ver mee zijn de eerste stappen zetten die noodzakelijk zijn om goed de maatschappelijke impact te kunnen monitoren.  SDG 17: Partnerships for the Goals - KIT Royal Tropical Institute